Korftbaltotaal
Zoek je product:

Overig

Voorkom typische blessures en pijntjes

Een terugkerend verschijnsel is het oplopende aantal pijntjes en blessures waar korfballers last van hebben na de overgang van veld naar zaal. Hoe ontstaan deze pijntjes en hoe voorkom je ze?

Elke korfballer heeft er elk seizoen mee te maken: de overgang tussen veld en zaal. Veel korfballers kampen dan met aanpassingsproblemen wat blessures tot gevolg kan hebben. Leon Braunstahl is fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut, fysiek assistent trainer/ fysiotherapeut van het Nederlands team en eigenaar van het MTC Delft. Iemand met kennis van zaken dus. Braunstahl vertelt dat de wisseling van het veld naar de zaal vrij heftig is voor je spieren.

Tijdens de wisseling van het veld naar de zaal verandert de ondergrond en daarmee ook je schoeisel, daar moet je lichaam aan wennen. Daarnaast hebben spelers vaak één of twee weken rust en is je lichaam dus niet berekend op een nieuwe ondergrond en zijn de spelers minder fit. De belasting wordt vaak niet goed aangepast aan de wisseling. Blessures die spelers oplopen, hebben dan ook vaak te maken met overbelasting.

Blessures tijdens wisseling tussen veld en zaal

Achillespeesklachten en liesklachten zie je het meest. Daarnaast zie je dat spelers last hebben van blaren, vaak door nieuwe schoenen. Mijn advies is om het wat rustiger aan te doen tijdens de eerste twee trainingen in de zaal. Je ziet dat trainers er vaak meteen willen opklappen in de zaal omdat het vaak het belangrijkste deel is van het seizoen. Ik adviseer juist om lekker te wennen aan de ondergrond en misschien zelfs te stoppen na een half uur à driekwartier.

Begin de training met een goede warming-up zonder dat je meteen volle bak gaat met 1 tegen 1 oefeningen of sprintoefeningen. Zodra je gewend bent kan je natuurlijk de intensiteit weer wat opvoeren.

Wat kan je er aan doen?

Zorg dat je belastbaarheid aan het begin van het seizoen al hoog is, ga niet opeens harder trainen ook al heb je er veel zin in. Ook moet je ervoor zorgen dat je stabiliteit in je enkels in orde is, aangezien de ondergrond verandert. Verder is het handig om je schoenen rustig in te lopen, zodat je voet kan wennen aan de schoen.

Het is verder belangrijk dat je warming-up korfbalgericht is. Daar wordt wel eens lacherig over gedaan, maar het is heel belangrijk. Denk aan de spieren die je nodig hebt met korfbal en pas je warming-up daarop aan, vaak wordt er een beetje domweg gelopen, zonder idee.

Met het Nederlands team is Braunstahl bezig met de ideale warming up. Daarin begint Oranje met rustig inlopen om uiteindelijk toe te werken tot echt sprintwerk en oefeningen die je helpen om de scherpe bewegingen zoals een uitwijk te kunnen maken. De warming-up moet volgens hem bestaan uit: loopvormen, dribbelvormen, dynamisch rekken en korfbalspecifieke oefeningen zoals schotoefeningen en zo´n 15 minuten duren.

Blessures tijdens de overgang tussen het veld en de zaal zijn dus wel degelijk te voorkomen, mits je goed op je lichaam let.

Aanbevolen producten

Meer producten