Korftbaltotaal
Zoek je product:

Overig

Hoe bereid je je als scheidsrechter voor op een belangrijke wedstrijd?

Bij top-korfbal horen niet alleen de spelers, trainers en supporters. Nee, één man is misschien wel de belangrijkste op het veld. Juist. De scheidsrechter. Elke week staan de scheidsrechters klaar om wedstrijden te fluiten en wedstrijden goed te laten verlopen. Maar hoe gaat zo´n scheidsrechter met de druk om, als er een belangrijke wedstrijd op het programma staat? Hoe bereid je je daarop voor? Johan Vries (floot Hoofdklasse-finale) en Henry van Meerten (floot meerdere Korfbal League finales) leggen het uit.

Van Meerten vertelt dat hij geen vast patroon of vaste rituelen heeft. ¨Ik heb niet dat ik bepaalde dingen altijd op dezelfde manier doe uit een vorm van bijgelovigheid of zoiets. Maar ik hecht wel waarde aan voldoende (nacht)rust en let op met alcohol en eten. Goed uitgerust zijn is voor mij erg belangrijk. Daarin moet je ook niet meer met je werk of andere dingen bezig hoeven zijn, je moet de focus op het korfbal en de wedstrijd kunnen richten.”

¨Ik kan mij bijvoorbeeld herinneren dat ik ’s avonds een wedstrijd moest fluiten en ’s middags nog tot laat moest werken. Dat kreeg ik dus terug in de wedstrijd. Je hebt de volledige concentratie dan niet, die je als scheidsrechter écht moet hebben.¨

¨Mijn voorbereiding bestaat ook uit voorwerk. Ik kijk bijvoorbeeld hoe ploegen spelen en standaardsituaties nemen. Zo ben je beter voorbereid op dingen die kunnen gaan komen en kan je adequaat handelen als zo´n situatie zich voordoet. Tegenwoordig wordt er veel meer gevraagd van scheidsrechters. Korfbal is sneller geworden. Vroeger kon je als scheidsrechter bij wijze van spreken onder de paal gaan staan, omdat alles voorin het veld gebeurde. Nu is alles veel dynamischer. Het vraagt continue scherpte.¨

Voor ´new kid on the block´ Johan Vries begint zijn voorbereiding al halverwege de week. ¨Als bekend is welke ploeg ik moet fluiten, ben ik al met mijn hoofd bij de wedstrijd. Ik ga dan samen met mijn assistent beelden terugkijken wat ik ten opzichte van mijn vorige wedstrijd beter kan doen. Dat helpt me om kritisch te blijven en me te blijven verbeteren. Je kijkt dan ook alvast vooruit op de volgende wedstrijd. Hoe spelen de ploegen? Wat zijn dan de slimme looplijnen? ¨

¨De avond voor de wedstrijd zorg ik dat ik niet dat ik anders ga doen dan normaal. Ik maak mijn werk af en zorg dat ik mijn normale slaap pak. Als ik dan de volgende ochtend opsta zorg ik dat ik eerst ga relaxen. Vaak ga ik dan bij mijn zoontje zijn zwemles kijken en kijk ik bij mijn dochter op het korfbalveld. Dat leidt lekker af en dan ben ik helemaal ontspannen voordat ik afreis naar de wedstrijd.¨

¨Als ik aankom bij een club drink ik altijd even rustig een bak koffie en kijk ik de voorwedstrijden. Vaak praat ik dus met wat bekenden en ga ik een uur van te voren met mijn assistent de kleedkamer in. Dat is voor ons hét moment om alles los te laten en met de wedstrijd bezig te zijn. In een ´grote´ wedstrijd zoals de Hoofdklasse-finale is dat soms wel moeilijk. Je voelt de spanning en je hoort het publiek. Het is dan ook geen schande als je even geniet van het moment. Vergeet dus vooral niet te genieten. Je staat er niet voor niks. Vaak ga je daar ook nog beter van fluiten ook.¨

Vries adviseert verder scheidsrechters om goed op tijd te komen. ¨Als ik fluit willen bekenden me altijd even succes wensen en roepen spelers en trainers altijd wat. Als je anderhalf uur a twee uur van te voren er al bent, heeft iedereen de tijd gehad om je even aan te spreken. Zodat je tijdens je warming-up helemaal op de wedstrijd kan richten en niet meer afgeleid wordt¨, sluit de scheidsrechter af.

Aanbevolen producten

Meer producten