Compressiekousen: waarom?

Steeds meer korfballers dragen tegenwoordig compressiekousen. In allerlei kleuren komen ze voorbij, maar waarom dragen we ze eigenlijk?

(21-4-2017)

Door de compressie van de kous hebben spieren en pezen meer stabiliteit. Compressiekousen dempen tijdens het rennen en springen. Kousen van Zero Point, supplier van het KNKV, past zogenaamde geleidelijke compressie toe. Hierbij wordt de meeste druk uitgeoefend rondom de enkel en neemt de druk richting de kuit, tot net onder de knie, af.

Samenvattend zorgt het allemaal voor verschillende voordelen:

• Extra stabiliteit aan spieren en pezen
  • Meer demping tijdens het korfballen
  • Bloedafvoer en afvoer van afvalstoffen verbetert
  • Spieren krijgen meer zuurstofrijk bloed
  • Je hebt minder last van krampverschijnselen
  • Minder kans op blessures
  • Compressiekousen dragen bij aan een lagere hartslag

Verschil tussen kousen en kuit sleeves

Korfbaltotaal levert zowel kousen als kuit sleeves van Zero Point. Meest zichtbare verschil, zoals de naam eigenlijk ook al zegt, is de voet van een compressiekous. De kuit sleeve heeft dat niet. Hoewel de werking van beide niet veel verschilt, zijn er enkele kleine verschillen aan te wijzen

Het effect van een kuit sleeve is iets minder, omdat deze boven de enkel begint. Kuit sleeves worden met name gedragen door korfballers die alleen stabiliteit voor de kuitspier willen. Vaak voelt dat wat ‘vrijer’. Compressiekousen ondersteunen ook de achillespees.

Daarnaast moet je kuit sleeves na een wedstrijd of training meteen uitdoen. Een kuit sleeve geeft geen compressie aan de voet, dus bij rust is er geen pompende werking van voet- en kuitspieren. Dit kan tegenwerken bij de terugstroom van vocht en bloed uit de voet naar het hart. Compressiekousen helpen na een training of wedstrijd ook nog bij het herstel.

Weekdeal

Deze week zijn de compressiekousen van Zero Point tot en met zondag in de aanbieding bij Korfbaltotaal. In plaats van 39,90 euro, betaal je 35 euro.

Profiteer nu van de weekdeal!